VINTERLYS OG -MØRKE

DET ER DAGSLYS MIDTVINTERS

Først en viktig avklaring: Selv om Selvær ligger omtrent på selve Polarsirkelen, er det ikke et totalt vintermørke her. Vi er omgitt av hav og en lav horisont uten høye fjell, noe som gjør at selv i desember og januar slipper sola til og gir oss fullt dagslys fra 9- til 15-tiden.

 …. mens fjellene på fastlandet mot øst ligger snødekte i sollyset.

…. mens fjellene på fastlandet mot øst ligger snødekte i sollyset.

I  for- og etterkant av disse timene med dagslys, er det i tillegg en naturlig skumringstid. Er du fortsatt i tvil? Her er det et web-kamera på naboøya vår, Lovund: Klikk her.

 

SKREI, SPEKKHOGGER OG HVAL

Dette er tiden til å prøve seg på skreifiske, kanskje å observere spekkhoggere og hval. Eller kanskje bare å rusle seg en stille kveldstur rundt på Selvær. 

Fisker du, kan vi love deg at du får selvfisket skrei på middagsbordet.

Vi kan der i mot ikke love deg at du vil se verken spekkhoggere eller hval, siden dette er dyr som følger silda til sine gyteplasser. Likevel er det verdt å prøve seg; blir det bomtur, er selve naturopplevelsen verdt utflukten. 

 

MILDT I LUFTA 

Temperaturen er vinterstid noe over null grader; Golfstrømmen sørger for det. Så snøen ligger derfor sjelden mer en 2-3 døgn her, de få perioden det faller noen centimeter. Men vender du blikket østover mot fastlandet, ser du mektige rekker med snødekte fjelltopper både mot nord og øst, og ikke minst den mektige Svartisen bare tre-fire mil unna oss. 

 Fergekaia ligger ensom en sen ettermiddagstime, etter solnedgang i desember.

Fergekaia ligger ensom en sen ettermiddagstime, etter solnedgang i desember.

 

HAVBLIKK OG VINTERSTORM

Vær er det alltid, også på Selvær. Vinterstid er gjerne tiden for ytterpunktene på værskalaen; fra solskinn, havblikk og en åpen himmel til et forrykende uvær hvor regnbyger pisker mot ruta og vindkastene rister i naust og heim. Da er det innetid for folk og landligge for det meste som er på kjøl.

Og så - vips! - er det over igjen: Det kommer klarvær og renset luft. Og det er stille, så stille.

Slik veksler det på gjennom vintermånedene. 

 

 Ser du dette og det er stjerneklart: Nordlys på gang. Stå hvor du ser den nordlige delen av himmelen.

Ser du dette og det er stjerneklart: Nordlys på gang. Stå hvor du ser den nordlige delen av himmelen.

TId FOR NORDLYS

Nettene er lange, og spesielt mørke de nettene månen ikke brer om seg med sitt hvite lys.  På stjerneklare vinternetter spiller nordlyset - til tider vilt og kraftfullt - over en himmel så stor, som du bare kan oppleve når du som oss er omgitt av hav og  øyer som ikke sperrer mot horisonten. Dette er vinterhimmelens tause og mektige symfoni. Uforglemmelig. Selv vi som er fortrolig med dette, forundres stadig over hvor mange intense farger, ulike former og skiftende bevegelser nordlyset kan vise seg som.  

Det finnes flere gode app´er som varsler når det kommer nordlys, et fenomen som gjerne kommer to døgn etter kraftige solstormer. En av disse heter “Aurora Forecast”, så søk gjerne på AppStore etter Aurora Fcst. Du finner en visuell framstilling over hva som kan være på gang i sann tid. Her er også en god nettside fra samme kilde: http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/

Og har du lyst til å titte på et web-kamera som befinner seg i finsk Lappland, så ser du i sann tid hvordan himmelen kan se ut ikke så veldig langt mot øst for oss. Klikk her.

 

BOK, MUSIKK OG PEISHYGGE.       GODT NABOSKAP. 

Vinterstid er Selvær mer innadvent enn ellers: Vi besøker hverandre, deler gjerne et middagsmåltid og et glass eller to med noe som varmer. 

Du er velkomne til det samme. Eller du setter på musikk eller ser en film du verdsetter, finner fram en god bok og lar tiden stå stille en lang kveldstund?  Eller kanskje du rusler en tur med sekken ut og opp til grillhytta, tar ut termosen, legger på noen vedpinner og steiker deg en lettvint lunsj eller middag? Blikket hviler i landskapet rundt deg. Tiden er din. 

Det er faktisk nå at man merker at Selvær også er noe annet enn en ferieøy; øya lever året rundt! Det er lys i hvert hus. Selv feriehusene bruker å ha tent innelys som tegn på at lys i et tomt hus, varmer på sitt vis.

Også dét er godt naboskap.

 Vinterstille. På tampen av november ved 16-tiden slipper dagslyset taket, et tynt snødekke har lagt seg over Selvær for noen dager og himmelen byr på sin kveldssymfoni.

Vinterstille. På tampen av november ved 16-tiden slipper dagslyset taket, et tynt snødekke har lagt seg over Selvær for noen dager og himmelen byr på sin kveldssymfoni.